Görsel Pencere
Sonsuz Bilgi Kaynağı

Nüfus Yoğunluğu Bakımından En Kalabalık Şehirler

Kalabalığın içinde sıkışıp kalmak insana kendisini berbat hissettirir. Adım atmak bir yana nefes almakta bile zorlanırsanız. Hayal etmesi bile, eminim sizi rahatsız etmiştir. Her an böyle bunaltıcı bir şehirde yaşamak zorunda kalmak nasıl olurdu sizce?

Sizlere daha önce Dünya’nın en kalabalık şehirlerini listelemiştik. Şimdi de, nüfus yoğunluğu bakımından Dünya’nın en sıkışık şehirlerini listeleyeceğiz. Kalabalığın hiç bitmediği, trafik sıkışıklığının normal olduğu, hava kirliliğinin nefes almayı bile zorlaştırdığı şehirlerin hangileri olduğuna yakından bakalım.

 

10. Jakarta, Endonezya | Kilometrekarede 9.600 Kişi

Jakarta, Endonezya

Endonezya’nın başkenti Jakarta, inanılmaz sıkışık ve karmaşık trafiği ile ünlenmiş bir metropol. Küresel ısınmanın etkisini en yoğun hisseden şehirlerin başında yer alan Jakarta, her yıl 25 cm kadar toprağını kaybediyor.

 

9. Singapur | Kilometrekarede 10.200 Kişi

Singapur

Singapur Dünya’nın en bilinen şehir devletlerinden birisi. 518 Km²’lik yüzölçümüne sahip ülkenin nüfusu 5.6 Milyon.

 

8. Abuja, Nijerya | Kilometrekarede 10.500 Kişi

Abuja, Nijerya

1970 yılında küçük bir kasaba iken günümüzde milyonlarca insanın göç ettiği Abuja’da, gökdelenlerin yanındaki gecekondular ile tam bir cümbüş yaşanıyor.

 

7. Kota, Hindistan | Kilometrekarede 12.100 Kişi

Kota, Hindistan

Hindistan’ın öğrenci şehri olan Kota’da yerleşik nüfus olmadığından tam olarak şehrin popülasyonu hesaplanamıyor. Yine de şehrin nüfus yoğunluğunun; kilometrekare de en az 12.100 kişi olabileceği tahmin ediliyor.

 

6. Lagos, Nijerya | Kilometrekarede 13.300 Kişi

Lagos, Nijerya

Lagos sakinleri genelde toplu konut tarzı büyük apartmanlarda yaşıyor. Alt yapı yetersizliği ile bir tuvaleti 50’den fazla kişi paylaşmak zorunda.

 

5. Kazablanka, Fas | Kilometrekarede 14.200 Kişi

Kazablanka, Fas

Fas’ın liman kenti, ünlü “Beyaz Şehri”nde 7 Milyon insan hayatını sürdürüyor. Son yıllarda Kazablanka havası o kadar kirli bir hal almış ki, Dünya’nın en kirli havasına sahip altıncı şehri olmuş.

 

4. Manila, Filipinler | Kilometrekarede 14.800 Kişi

Manila, Filipinler

Filipinler’in başkenti Manila’nın nüfusu 12.5 Milyon. Şehir son yıllarda o kadar hızlı ve orantısız büyüyor ki, doğum hastahanelerinde tek bir yatağı 4 kadın paylaşmak zorunda kalıyor.

 

3. Medellin , Kolombiya | Kilometrekarede 19.700 Kişi

Medellin , Kolombiya

Dünya’nın nüfus yoğunluğu bakımından en sıkışık şehirleri listesinde Asya ve Afrika kıtasında yer almayan tek şehir, uyuşturucu trafiği ile ünlü 3,7 milyon nüfusa sahip Medellin.

 

2. Mumbai, Hindistan | Kilometrekarede 31.700 Kişi

Mumbai, Hindistan

Mumbai 20.7 Milyon nüfusu ile Dünyanın en kalabalık yedinci şehri unvanına sahip. Mumbai trenlerinde yaşanan yoğunluk bir çok filmde konu edilmiş.Her yıl yaklaşık 1,000 kişi trenden düşerek hayatını kaybediyor.

 

1. Dakka, Bangladeş | Kilometrekarede 44.500 Kişi

Dakka, Bangladeş

17 Milyonluk nüfusa sahip şehir, küçük bir alana sıkışıp kalmış. Yaşam kalite indeksine göre; Dünya’nın en kötü ikinci yaşam standardına sahip şehrin sakinleri, fakirlikle mücadele ediyor. Trafiği tam bir keşmekeş olan şehrin alt yapı yetersizliği öyle bir hal almış ki, neredeyse her sokaktan kanalizasyon suyu akıyor.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya’nın En Kalabalık Ülkeleri

Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Facebook | Instagram | YouTube

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.