Sinema, Listeler, Kültür, Tarih ve Fazlası
Dünyanın En Büyük Çölleri
Çoğumuzun bildiğinin aksine bir yerin çöl olabilmesi için düşük miktarda yağış alıyor olması yeterlidir. Bu mantıkla bakarsak, çöl sıcak veya soğuk iklime sahip olabilir.
Yeryüzünün yaklaşık üçte biri kurak yada yarı kurak iklime sahip. Nihayetinde çölleşen alanlar yıllar geçtikçe artıyor.
Gelin Dünyanın en büyük çöllerine daha yakından bakalım.
1. Antarktika Çölü | 14 Milyon Kilometrekare
Hepiniz buna şaşıracaksınız eminim ancak Antarktika Dünyanın en büyük çölüdür. Güney Kutbu çevresinde bulunan Antarktika, yılda yaklaşık olarak 200 milimetreden az yağış alıyor. Çok soğuk bir iklime sahip olan Antarktika kış aylarında ortalama olarak -89 santigrat derecelik sıcaklığa sahip.
2. Kuzey Kutbu Çölü | 13.985 Milyon Kilometrekare
Kanada, Danimarka, Norveç, Rusya, İsveç ve ABD sınırları içerisinde yer alan geniş alana sahip çölde kışın sıcaklık ortalama -40 santigrat derece.
3. Sahra Çölü | 9 Milyon Kilometrekare
Kuzey Afrika topraklarının çoğuna yayılmış olan Sahra Çölünün yüzeyinin çoğu kayalık arazilerden oluşur. Sahra Çölünde kuraklık her yıl artarak büyümeye devam ediyor.
4. Arap Çölü | 2.33 Milyon Kilometrekare
Yemen, Basra Körfezi, Umman, Ürdün ve Irak’ın çoğunu içine alan Arap Çölünün iklimi oldukça kurudur. Mevsimsel olarak geceleri dondurucu soğuğun yaşandığı Arap Çölünde metrekareye yıllık 100 milimetre kadar yağış düşer.
5. Gobi Çölü | 1.295 Milyon Kilometrekare
Çin’in kuzeyinden başlayan Gobi Çölü, Güney Moğalistan’a kadar uzanıyor. Gobi Çölünün çoğu kumla değil çıplak kayalar ile kaplıdır. Çölde geceleri dondurucu soğuk yaşanmakta.
6. Kalahari Çölü | 900 Bin Kilometrekare
Kalahari Çölü Namibya, Botsvana ve Güney Afrika topraklarında bulunan yarı kulak bir çöl. Kırmızı kumla kaplı çölde Okavango adlı bir nehirde bulunuyor.
7. Büyük Victoria Çölü | 647 Bin Kilometrekare
Avustralya’da bulunan Büyük Victoria Çölünde yılda ortalama olarak 20 kadar büyük fırtına yaşanmakta. Büyük Victoria Çölünde metrekareye yıllık 250 milimetre kadar yağış düşer.
8. Patagonya Çölü | 620 Bin Kilometrekare
Daha Fazla Bilgi: Wikipedia
Çok az bir kısma Şili topraklarında bulunan Patagonya Çölü’nin büyük bir kısmı Arjantin’e yayılıyor. Doğusunda Atlantik Okyanusu, batısında And Dağları olan Patagonya Çölü oldukça soğuk bir çöl.
9. Suriye Çölü | 520 Bin Kilometrekare
Gerçek bir çöl iklimine sahip olan Suriye Çölü, Arap yarımadasının kuzeyinde yer alıyor.
10. Büyük Havza Çölü | 492 Bin Kilometrekare
Amerika Birleşik Devletlerindeki en büyük çöl olan Büyük Havza Çölü, yaz aylarında oldukça sıcak kış aylarında ise yoğun kar alan iklime sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyanın En Derin Noktaları