Görsel Pencere
Sonsuz Bilgi Kaynağı

Tüm Gerçekler : Kaz Dağları Altın Madeninde Olanlar

Son günlerin en tartışmalı konularından birisi Kaz Dağlarında çıkarılan altın.

Görsel Pencere konuya açıklık getirmek için; resmi belgeler ve açıklamalar eşliğinde ayrıntılı bir yazı hazırladı.

 

Altın Tam Olarak Nerede Çıkarılıyor?

Kaz Dağlarında Altın Gerçekler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama şu şekilde;

“Maden bölgesi Kaz Dağlarında değil, Kaz Dağları’na yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Kirazlı Balaban Tepesindedir. Orman izin sınırları dışında herhangi bir faaliyet söz konusu değildir.”

 

Kaz Dağlarında Altın Arayan Şirketler Hangileri?

Altını Alamos Gold adında Kanadalı bir firma çıkarıyor. Firmanın Kirazlı Bölgesi altın arama projelerinden başka, aynı bölge de Ağı Dağı ve Çamyurt projeleri de mevcut.

Alamos Gold Türkiye’deki faaliyetlerini yürütebilmek için ticari faaliyetlerini Doğu Biga Madencilik üzerinden gerçekleştiriyor.

Doğu Biga Madenciliğin CEO’su ve Alamos Gold’un CEO’su aynı isim; John McCluskey. CEO 2018 yılında Bloomberg TV’de konuk olduğu programda yaptığı; “Türkler taş taşımada oldukça iyiler.” açıklaması ile tepki toplamıştı.

Doğu Biga Madencilik Proje Müdürü ise bir Türk; Çağın Şen.

Yazımızın ilerleyen kısımlarında referans olacağı için, önemli açıklamalar içeren videoyu izlemenizi tavsiye ederiz.

 

 

Kaz Dağlarında Şimdiye Kadar Ne Kadarlık Altın Bulundu?

Alamos Gold’un CEO’su John McCluskey’in videoda belirttiği üzere; ilk kazılarda şimdiye kadar piyasa değeri 4 Milyar Dolardan fazla 3 milyon onsluk altın rezervi bulundu. Bu rakamın ilerleyen yıllarda katlanarak artması bekleniyor.

 

Kaz Dağlarında Altın Arama Ruhsatını Kim Verdi?

Bu konuda farklı iddialar var.

İDDİA 1 : Hükumet Sözcüsü Ömer Çelik’in verdiği bilgiye göre; bölgenin SİT izni 2001 yılında mimarlar odasına üye, CHP’den defalarca milletvekili adayı olan bir isim tarafından kaldırılmış.

Tabi burada cevaplanması gereken büyük bir soru var; “Nasıl oluyor da SİT izni tek kişi tarafından kaldırabiliyor?”

İDDİA 2 : Aslında buna iddia demek ne kadar doğru bilemeyiz.

Maden arama firmasının, maden çıkarmaya başlayabilmesi için GSM Ruhsatı alması gerekiyor. Firma ancak bu ruhsatı alırsa, maden arama ve çıkarma faaliyetlerine başlayabiliyor. Peki bu ruhsat ne zaman verilmiş?

Doğu Biga Madenciliğin sitesinde iznin alındığına dair duyuru 2018 yılının Ocak ayında siteye konulmuş. Zaten biraz önceki videoda, 2018 yılında John McCluskey konuk olduğu programda izni birkaç hafta önce aldıklarını belirtmişti.

Firma ÇED Raporunu ise 2013 yılında almış.

 

Altın Ne Zaman Çıkarılacak?

Alamos Gold 2009 yılında fizibilite çalışmalarına başlamış. Altın çıkarmaya 2019 veya 2020 yılında başlanılacak. Firmanın bölgedeki altın arama çıkarma faaliyetleri 2035 yılına kadar sürecek.

 

Kaz Dağlarında Kaç Ağaç Kesildi?

Kirazlı Bölgesinde kaç adet ağacın kesildiği yönünde de yine farklı iki tür iddia bulunuyor.

İDDİA 1 : Alamıs Gold ve Hükumet kaynaklarına göre bölgede 13 bin civarında ağaç kesilmiş, 14 bin civarında da yeni ağaç ekimi yapılmış. Ekimin hangi bölgeye yapıldığına dair herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Ömer Çelik’in verdiği bilgiye göre; sadece bu yıl Çanakkale’de 2.5 Milyon fidan dikilmiş.

İDDİA 2 : Çevre örgütleri tarafından yapılan açıklamalara göre ise bölgede yaklaşık 200 bin ağacın kesildiği iddia ediliyor.

Kaz Dağları Altın Madeninde Olanlar

 

Altın Siyanürle mi Aranacak?

Yine Ömer Çelik’in verdiği bilgiye göre; siyanürle altın çıkarma gibi bir durum kesinlikle söz konusu bile değil.

Şirketin CEO’su verdiği röportajda şunları söylüyor;

“Altın ararken siyanür kullanılmaz. Ayrıştırırken kullanılır. 10 bin damla suyun içine birkaç damla koyarsınız. Altın siyanüre mıknatıs gibi yapışır. Biz son teknolojileri kullanıyoruz. Kapalı bir sistemde işlem yapılıyor. Siyanür, güneş ışığında bozulur. Üstelik başka endüstrilerde de kullanılıyor. Birçok vatandaş bilmez ama tekstil, kimya, plastik, akrilikte de siyanür kullanılır. Başka sektörde kimyasal sızıntı olabilir ama altın madenciliğinde olmaz. Çünkü siyanür sızarsa ona yapışık altın da gider. Yatırımcıların kârlılığı buna bağlı… O yüzden sıfır atık prensibiyle çalışır altın madencileri.”

 

Türkiye Çıkarılan Altının Ne Kadarına Sahip Olacak?

İşin en can alıcı noktasına da burada.

28 Şubat 2019 Perşembe günü Resmi Gazete’de yayınlanan KHK hükmündeki Maden Arama Kanununda yapılan değişikliğe göre Türkiye; çıkarılan madenin %4.5’ine sahip oluyor. Değişiklikten önceki rakam ise %4 idi.

Yani Kaz Dağlarında şimdiye kadar bulunan 4 Milyar Dolarlık altından Türkiye’nin kazanacağı ücret 180 Milyon Dolar.

 

Devletten Ne Kadar Teşvik Alındı?

Resmi Gazetenin 28 Temmuz 2019 tarihli sayısında yayımlanan tebliğe göre; Doğu Biga Madencilik devletten 7 yıl süreyle; Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırım katkısı Gümrük Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği ve KDV istisnası destekleri alacak.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: En Fazla Tarım İhracatı Yapan Ülkeler Sıralaması

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.