Sinema, Listeler, Kültür, Tarih ve Fazlası
Tarihin En Bilinen Fotoğrafları (1960 – 1969)
Politik ve kültürel uç nokta eğilimlerinin yoğun olarak yaşandığı 60’lı yıllarda insanoğlu bir çok tarihi olaya şahitlik yaptı. Dünya gündemi ABD ile Rusya arasında süren Soğuk Savaş ile meşgulken, ülkemizde 27 Mayıs darbesi sonucu Hükumetin Başbakanı idam edilecekti.
50’li yıllarda İkinci Dünya Savaşının ağır yaralarını sarmayı başaran ülkelerde; 60’lı yıllarda sosyal ve ekonomik ilerlemeler yaşanacaktı. Bir zamanlar monarşi ile yönetilen bir çok ülkede, ekonomik sınıflar arasındaki statüler belirgin bir şekilde azalıyordu. Bunun doğal bir sonucu olarak otomobil, televizyon, buzdolabı gibi lüks statüsünde sayılacak tüketici ürünleri bir çok aile için erişebilir oluyordu.
60’larda yaşanan savaşlar arasında tarihte en çok iz bırakacak olanı Vietnam Savaşı idi.
On yıllık süreçte yaşanan olayları derinlemesine incelemek için, Dünya’nın farklı coğrafyalarında çekilmiş, hafızalarda izler bırakan fotoğraf karelerine göz atalım.
İçeriği video olarak izleme isterseniz, sayfanın en altına geçebilirsiniz. YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayınız.
Che Guevara | 1960
Aslen Arjantinli olan Che Guevara, Küba’da Fidel Castro önderliğinde gerçekleştirilen devrimin en ikonik ismiydi. Doktor ve Arkeolog olan Che, mesleği gereği Güney Amerika’nın bir çok coğrafyasında bulunmuş, düşüncelerini bu ülkelerde yaşayan insanlara aktarmak istemişti.
1966 yılında Bolivya’da öldürülmeden önce, yaralı olarak ele geçirilmiş, sorgulanmış ancak konuşmayınca idam edilmişti.
Devrim’den Önce İran | 1960
İran devrimi öncesinde, Hazar Denizi kıyısından bir İran kadınının fotoğrafı.
Kılıçla Suikast | 1960
Tokyo’da konuşma yapan sosyalist politikacı Inejiro Asanuma, 17 yaşında Otoya Yamaguchi isimli sağ görüşlü bir öğrenci tarafından kılıçla öldürülüyor.
Adnan Menderes | 1961
27 Mayıs darbesi sonucu tutuklanan hükumetin Başbakanı Adnan Menderes, 9 ay 27 gün süren tutukluluğunun ardından 17 Eylül 1961 sabahı idam edildi.
29 yıl İmralı adasında gömülü olan naaşı, 1990 yılında yapılan devlet töreni ile İstanbul’daki Anıt Mezarına nakledildi.
Kaçan Asker | 1961
İkinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya, Batı ve Doğu olmak üzere ikiye bölünmüştü. Batı Almanya nispeten daha rahat ve ilerici iken, Doğu’da yaşayanlar Sovyet Rusya ideolojisi altında daha sıkı ve baskı altında bir hayat sürüyordu.
Bu baskı sonucu bir çok Doğu Alman, Batı’ya geçip hayatlarını orada sürdürebilmek için kaçmayı seçiyordu. Sınır kaçışlarını önlemek için Doğu Almaya lideri Walter Ulbricht emri ile sınıra dikenli teller çekildi.
Sınırı gözlemlemek için Batı Almaya’dan fotoğraf çeken bir gurup gazeteci, Berlin sınır kapısında görevli Hans Conrad Schumann’a, “Hadi gel ve kaç” diye bağırdılar. Baskıdan sıkılan 19 yaşındaki genç sınır tellerinden atlayarak Batı Almanya’ya kaçarken, objektiflere bu fotoğraf karesi yansıdı.
NASA Fizikçileri | 1961
NASA fizikçileri kara tahta üzerinde hesaplamalar yapıyor.
Uzaya Gönderilen İlk Şempanze | 1961
Mercury-Redstone 2 görevi için uzaya gönderilen Ham adındaki şempanze, uzay kapsülüne götürülüyor.
Son Ayin | 1962
ABD ordusunda donanma papazı olarak görev yapan Luis Padilla, Venezuela’da keskin nişancı ateşi sonucu yaralanan bir askere son ayinini yapıyor.
Fransız Çocuklar | 1962
Fransa’da ilk öğrenime giden çocuklar, okul öncesi fotoğraf çektiriyor.
Bir Zamanlar Afganistan | 1962
Kabil’deki Tıp Fakültesinde eğitim alan iki kadın öğrenci, Üniversite profesörü bir kadın ile birlikte alçıdan yapılmış insan ayağını inceliyorlar.
Kendini Yakan Rahip | 1963
11 Haziran 1963 tarihinde Associated Press fotoğrafçısı Malcolm Browne, Vietnam’ın Saigon sokaklarında kayda değer bir haber ararken halkın bir keşiş gurubu etrafında toplandığını görüp kalabalığa yöneldi.
Adının sonradan Thich Quang Duc olduğunu öğrendiği Budist bir rahibin üzerine iki keşişin benzin döktüğünü gördü. Thich Quang Duc lotus pozisyonunda sokağa oturdu ve kendisini ateşe verdi. Malcolm Browne şok olmuş bir şekilde bir kaç kare fotoğraf daha çekti.
Rahibin bunu yapmasındaki amaç ise, Vietnam yönetiminin din adamlarına yaptığı baskı ve eziyeti protesto etmekti.
Malcolm Browne çektiği bu fotoğraf sayesinde Pulitzer Ödülü kazanacaktı.
Veda Öpücüğü | 1963
İtalyan ordusunda görevli donanma askerleri, Mısırda yapılacak olan eğitime gitmeden önce sevgilileri ile vedalaşıyor.
JFK Suikastı | 1963
Amerikan başkanı John F. Kennedy 22 Kasım 1963 yılında, Teksas’ta uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybeder. Başkanın ölümü kesinleşince o sırada İkinci Başkan olan Lyndon Johnson, yemin ederek Amerikan Başkanı olur.
Suikastti gerçekleştirdiği öne sürülen Lee Harvey Oswald, mahkemeye götürüldüğü sırada bir gece kulübü sahibi olan Jack Ruby tarafından polislerin gözleri önünde öldürülür.
John F. Kennedy suikasti ise çözülmemiş bir olay olarak halen sırrını korumaya devam ediyor.
I Have a Dream | 1963
Siyahi Sivil Hakları Lideri Dr. Martin Luther King, başkent Washington’un ünlü Lincoln On March meydanında tarihe geçen “Bir Hayalim Var” konuşmasını yaptıktan sonra kalabalığı selamlıyor.
İlk VR | 1963
Amerikalı bir şirket tarafından, kişisel televizyon izlemek için üretilen garip cihaz, “Cep televizyonu” adı ile satılıyordu.
Fidel Castro Rusya’da| 1963
Küba ile Sovyetler Birliği arasındaki bağları güçlendirmek için Kremlin’i ziyaret eden Castro, görüşme öncesi purosunu yakıyor. Rusya devlet başkanı Khrushchev gülümseyerek mevkidaşını izliyor.
Bu kare Amerikan medyası tarafından Castro’nun imajını sarsmak için, “Bileğinde 2 Rolex olan sahte sosyalist” manşetleri ile uzun süre kullanıldı.
Muhammed Ali ve Malcolm X | 1963
New York’ta katıldıkları bir partide Malcolm X, Muhammed Ali’nin arkasına geçip ona meydan okuma şakası yapıyor. Bu fotoğraf çekildikten yalnızca 2 yıl sonra Malcolm X, uğradığı bir suikast sonucu hayata veda etti.
Malcolm X’in etkileyici hayatını merak edenlerin, en iyi Biyografi filmlerinden biri olan Malcolm X‘i izlemelerini tavsiye ederiz.
Beatles | 1964
60’lı yıllar Müzik dünyasından unutulmaz izler bıraktı. Beatles’da kendisine has karakteri sayesinde Dünya genelinden inanılmaz bir hayran kitlesi edindi. “Yastık Savaşı” adlı bu ünlü fotoğraf Paris’te bir otel odasında İskoç fotoğrafçı Harry Benson tarafından çekildi.
Gelmiş geçmiş en etkileyici albüm kapaklarından olan “Abbey Road” albümünün kapağı.
Malcolm X ve Martin Luther King | 1964
İki siyahi lider ilk ve son defa tanışıp konuşma fırsatı buluyorlar.
İki halk lideri de uğrayacakları suikast sonucu, üç yıl ara ile hayata veda edeceklerdi.
Yalvarış | 1964
Bir Güney Vietnam köylüsü ölen çocuğu için, askerlerden yardım istiyor.
Muhammad Ali | 1965
Bazı fotoğraf kareleri çok şey anlatır. Tıpkı bu fotoğrafta olduğu gibi.
Neil Leifer tarafından çekilen bu kare, Dünya spor fotoğrafları arasında özel bir yere sahip.
23 yaşındaki Muhammad Ali’nin, maçın daha ilk dakikasında Sonny Liston’u knockout ettikten sonra çekilen fotoğraf Dünya’nın gelmiş geçmiş en iyi spor fotoğrafı olarak kabul ediliyor.
Fotoğrafın çekildiği sırada Muhammad Ali’nin rakibine; “Kalk ve dövüş seni korkak” dediği rivayet edilir.
Salvador Dalí | 1965
Sürrealist ressam Salvador Dalí, aktris Raquel Welch’in elini öpüyor.
Selma | 1965
Siyahilere oy verme hakkının verilmesi için Alabama’dan Eyalet başkenti Montgomery’e doğru yürüyüş gerçekleştirilir. Ülke çapında büyük ses getiren yürüyüş, Polisler tarafından şiddet kullanılarak dağıtılır.
Yakın tarihte çekilmiş filmi de var. Merak edenler için; Selma (2014)
Hayvansal Terapi | 1965
Çocuk felci tedavisi gören hastaların, tedavileri sırasında rahatlamaları için ördek havuzu kullanılmış.
Farklılık | 1965
Güney Afrika şehri Capetown’da, alışılagelmişin dışında giyinen iki kadına, halkın bakışları ile gösterdikleri tepki.
Bombardımandan Kaçış | 1965
Vietnamlı bir anne dört çocuğu ile birlikte, Amerikan bombardımanından kaçmak için Qui Nhon Nehrini geçmeye çalışıyor.
Diğer bir karede ise kadın ve çocuklar, Viet Cong tarafından Amerikan birliklerine yapılan saldırıdan korunmak için bir kanalın içine gizleniyor.
Radikal Değişikliğin Sonucu | 1967
3 Eylül sabahı İsveç’te trafiğin akışının değiştiği ilk gündü. Trafik artık soldan değil sağdan işleyecekti. Bu radikal değişiklik beraberinde bir çok kazaya neden olmuştu.
Tutuklu Pilot | 1967
Amerikan hava kuvvetlerinde görevli Dewey Waddell isimli pilot, uçağının düşmesi sonucu Viet Cong kuvvetleri tarafından esir alınır.
Propaganda amacı ile çekilen bu fotoğrafta, pilotu esir alanın bir kadın olduğu gösterilmişti.
Küçük Mavi Gezegen | 1968
75 Saat 48 dakika süren yolculuk sonucu, 24 Aralık 1968 tarihinde Ay’a inen Apollo 8 uzay aracının astronotlarından William Anders tarafından çekilen bu fotoğraf; Dünya’nın uzaydan çekilmiş ilk renkli fotoğrafı olma özelliği taşıyor.
Sokak Ortasında İnfaz | 1968
Viet Cong militanı Nguyen Van Lem, Güney Vietnam polis şefi Nguyen Ngoc Loan tarafından sokak ortasında infaz ediliyor. Associated Press fotoğrafçısı Eddie Adams çektiği bu fotoğraf sayesinde ödül almıştı.
Black Power | 1968
1968 yılında Meksika’da yapılan olimpiyat oyunlarında madalya kazanan ABD’li koşucular Tommie Smith ve John Carlos, ödül töreni sırasında, meşhur Siyah Gücü selamını veriyorlar.
Sovyet İstilası | 1968
Çekoslovakya’da yaşanan modernleşme hareketlerini dizginlemek için 20 Ağustos’ta Sovyet Ordusu ülkeyi işgal eder. Hızlı bir şekilde Prag alındıktan sora ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilir.
Fotoğraf, Çekoslovakya’da yaşananları Dünya kamuoyu ile paylaşmak için Josef Koudelka tarafından çekilmiş.
Biafralı Çocuk | 1969
Biafra 1967 yılında Nijerya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden bir Afrika ülkesiydi. Nijerya’nın güneydoğusunda yaşayan ve kendisine has bir kültürü olan İgbo halkı tarafından kurulan ülke, bağımsızlığını ilan ettikten sonra Nijerya tarafından ağır ablukaya alınmış, saldırıya uğramış; bunun sonucu olarak 2 milyondan fazla Biafra’lı açlık ve savaş nedeni ile hayatını kaybetmişti.
Ülke bağımsızlığını ilan ettikten sonra 5 Afrika ülkesi ile İsrail ve Portekiz dışında Dünya’da hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmamıştı.
Savaş fotoğrafçısı Don McCullin tarafından Biafra’da bir yetimhane önünde çekilen bu fotoğraf, ülkede yaşanan vahşeti vurucu bir şekilde yansıtmıştı. Fotoğraf yayınlandıktan sonra Dünya kamuoyunda büyük ses getirdi. Bunun sonucu olarak bir çok ülke Biafra’ya yardım gönderdi. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü kurularak ülkeye tıbbi destek için bir çok gönüllü doktor gitti.
Biafra Nijerya tarafından uygulanan ağır yaptırımlara daha fazla dayanamayıp 1970 yılında yıkıldı.
İçeriğin Videosu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Tarihin En Bilinen Fotoğrafları (1950 – 1959)
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Facebook | Instagram | YouTube