Sinema, Listeler, Kültür, Tarih ve Fazlası
Kompost Gübre Nasıl Yapılır?
Doğadan aldıklarınızı doğaya geri vererek, hem çevreye katkıda bulunmuş, hem de toprağınıza bitkileriniz için gerekli besini sağlamış olursunuz. Piyasada pek çok değişik markada bitki besini ve gübresi satılıyor. Para vererek aldığımız bu besin ve gübrelerin içerdiklerinin çok daha fazlasını her gün çöpe atıyoruz.
Kompost bitkiler için dengeli bir besin sağlar. Gerekli besinleri toprağınıza eklemezseniz, toprağınız her geçen yıl daha az verimli bir hale gelecektir. Kompostta bulunan mikroorganizmalar, enzimler, vitaminler ve doğal antibiyotikler bitkilerinizi toprakta bulunan hastalıklara karşı koruyacaktır.
Kompost bahçenin sigortasıdır. Doğru zamanda ve doğru miktarda uygulanması şart olan suni gübrelerin aksine, kompost her zaman ve istendiği kadar kullanılabilir. Bitkiler ihtiyaç duyduklarını, ihtiyaç duydukları zamanda kullanırlar.
Size kompost nasıl hazırlanır, bunu anlatacağız .
Kompost Yapımı İçin Gerekli Olanlar
1. Karbon açısından zengin kahverengiler : Sararmış yapraklar, saman, talaş (ağaç verniklenmemiş – boyanmamış olmalı), bahçenizden ölmüş çiçekler ve çok küçük parçalara bölünmüş gazete kağıdı, yumurta viyolü, sönmüş / soğumuş kül ( potasyum açısından zengin ama çok az kullanılmalı – aksi halde toprağın pH’ını arttırır )
2. Nitrojen açısından zengin yeşiller : Biçilmiş çimen, bitkisel mutfak artıkları ( havuç, salatalık, patates, meyve, soğan kabukları, katı meyve presinden kalan posa, çay/kahve posası vb.), hayvan gübresi (rengi kahverengi olsa da nitrojen doludur). Ayrıca kalsiyum için yıkanmış ve iyice ufalanmış yumurta kabukları .
3. Üç dört kürek dolusu bahçe toprağı.
4. En az 100cm x 100cm bir yer.
Kompost Nasıl Yapılır?
1. Kalın bir tabaka kahverengi yayarak işe başlıyoruz.
2. Üzerine kalın bir tabaka yeşil seriyoruz.
3. İnce bir tabaka toprak ilave ediyoruz.
4. Tekrar kalın bir tabaka kahverengi ilave edip tümünü çimlikle nemlendiriyoruz.
Bu işlemleri yığınımız 70 – 80cm olana kadar tekrarlıyoruz.
Kompost Gübre Yapımında Bilmeniz Gerekenler
- Bir kerede tamamlayacak malzemeniz yoksa endişelenmeyin, biriktikçe ilave edin .
- En az haftada bir (yada yapabildiğiniz sıklıkta) bir kürek yada bahçe yabası kullanarak, yığının ortasındakileri dışa, dışındakileri ortaya doğru aktarın. Aktarma işlemi yığınınızı soğutacağından, kış aylarında ve soğuk havalarda bu işlemi daha seyrek yapmalısınız.
- Yığını aktardığınızda duman çıktığını görürseniz bu yığının ısındığını ve kompostun çürümeye başladığını gösterir.
- En iyi sonucu almak için yığınınızı örtün.
- Tohum çimlendirmede kullandığınız karışıma kompost katmayın.
- Tohumlar bakterilere, yetişkin bitkilerden daha fazla duyarlıdır.
- Mikroorganizmalar, yığındaki besinleri bitkilerce faydalanılabilecek hale dönüştürürken oksijene (aktarma), suya (nemlendirme), sıcaklığa ve çok asitli olmayan bir ortama ihtiyaç duyarlar.
- Yığını sürekli nemli tutun fakat sırılsıklam olmamasına dikkat edin (iyi sıkılmış bir sünger ıslaklığında olmalı). Yağmurdan koruyun.
- Yığını sürekli aktarır ve nemli tutarsanız, içinde toprak solucanlarını görmeye başlarsınız. Yığın yavaş yavaş siyah, taneli ve güzel kokan bir toprağa dönüşmeye başlamıştır. Bu süreç aktarmaya, nemlendirmeye, kompost içindeki malzemelerin oranına, parçaların büyüklüğüne ve ısıya bağlı olarak bir ayla bir yıl arasında değişir.
- Yeterli miktarda kompostunuz olduğunda kürekle arazinize yayabilir ve toprağı hafifçe tersyüz edebilirsiniz. Yeterince çürümemiş kalan bölümle de bir sonraki yığınınıza başlayabilirsiniz.
- Kompost yığınınızı; sıcak bir iklimde yaşıyorsanız gölge, soğuk bir iklimde yaşıyorsanız güneşli bir yere yerleştirin. 10 birim malzemeden 1 birim kompost elde edebilirsiniz.
- İdeal kompost, 1/3 oranında nitrojen içeren maddeler ve 2/3 oranında karbon içeren maddelerden oluşur.
- Kullanacağınız malzemeleri ne kadar küçük parçalara bölerseniz, prosesi o kadar hızlandırırsınız .
- Kompost yığınınıza yabani otları, her türlü tohumları, gül artıklarını (sap/çiçek vb.)et yiyen hayvanların dışkılarını , et ve et ürünlerini – sularını, balık artıklarını, plastik, metal, her türlü yağı ve süt ürünlerini katmayın.
- Bu hem proses, hem koku, hem çeşitli hastalık riskleri açısından çok önemlidir.
- Unutmayın ki kompost bir çöp yığını değil bir bitki besinidir !
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Buz Kalıbını Kullanabileceğiniz 15 Farklı Yöntem
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Facebook | Instagram | YouTube