Görsel Pencere
Sonsuz Bilgi Kaynağı

En İyi Ücretsiz CDN Kurulumu [Cloudflare ve BunnyCDN]

İnternet dünyası gün geçtikte artan web sitesi sayısına sahip. 2023 yılında aktif site sayısının 3 Milyarı geçmesi bekleniyor. Her web site sahibi, rakiplerinden ayrılıp, sahip olduğu siteye daha fazla kullanıcının gelmesini ister.

Sosyal medya ziyaretçi kaynağı için mükemmel bir mecra olsa da, hiç biri Google‘ın zirvede olduğu arama motorlarının yerini tutamaz. Arama motorlarında üst sıralarda yer almak için ise SEO kriterlerini harfiyen uygulamanız gerekiyor.

Bir web sitesinin SEO açısından diğerinden üstün olmasını etkileyen onlarca farklı faktör olsa da, en değerli olanlardan bir tanesi (belki de en önemlisi), web sitesinin ne kadar hızlı sürede açıldığıdır.

Yapılan araştırmalara göre; web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı, web siteniz maksimum 5 saniye içerisinde açılmazsa, sitenizden çıkıp farklı kaynaklara yöneliyor. Ziyaretçi sitenizden çıkınca, sitenizde geçirilen süre düşüyor, bunun doğal bir sonucu olarak; siteniz arama motorlarında sıralama kaybı yaşıyor.

O nedenle bir çok otorite “SEO Nedir?” sorusuna, “SEO Hızdır” cevabını veriyor.

Yani; sitenizde içerikleri iyi hazırlasanız, sitenize yüzlerce kaliteli backlink almış olsanız, ücretli bir SSL sertifikasına sahip olsanız veya onlarca farklı SEO kriterini doğru uygulamış olsanız bile, yavaş bir siteye sahipseniz bunların hiç bir önemi yok.

 

Sitemin Hızını Nasıl Ölçebilirim?

Site hızı ölçmek için bir çok farklı web sitesi mevcut. Bunlar arasında en çok kullanılanlar ise;

Test sitelerinden GT Metrix‘in en kapsamlı ve doğru sonuçları verdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

GT Metrix kullanarak site hızını ölçmek son derece kolay. Tek yapmanız gereken GT Metrix ana sayfasına girmek ve ilgili kısma site adresini yazarak Test your site butonuna tıklamak.

GT Metrix 01

 

Bir dizi analizin ardından, GT Metrix site hızınızı metrik değerlerle gösterecektir. Sonuçları inceleyerek sitenizin daha hızlı açılması için neler yapmanız gerektiğini inceleyebilirsiniz.

Örneğimizdeki sitenin açılış ve sayfa hızı (PageSpeed) değerleri mükemmele yakın olsa da, sayfa ile sayfayı açmak isteyen istemci arasında (YSlow) sorunlar yer alıyor. YSlow kısmına tıklayarak sorunun kaynağını araştırıyoruz.

GT Metrix 02

 

Sitemizin yüklenmesi sırasında gecikmeye neden olan en önemli sorunu teşhis ettik; CDN kullanmamak.

Görsel Pencere olarak hazırladığımız dev CDN rehberinde sizlere; CDN hakkında tüm detayları, web sitenizin CDN kullanarak hızlanması için neler yapabileceğinizi, bedava CDN bakiyesine nasıl sahip olabileceğinizi anlatacağız.

 

CDN Nedir?

CDN; Content Delivery Network ifadesinin kısaltılmasıdır. Türkçe’ye İçerik Dağıtım Sistemi olarak çevrilen CDN basitçe; web sitesinden sunulan statik içeriklerin, kullanıcıya en yakın sunucu üzerinden gösterilmesidir.

Bir web sunucu tek bir ülkeden yayın yapar. Örneğin CDN kullanmıyorsanız ve sitenizin hosting hizmetini Türkiye’deki bir firmadan alıyorsanız, İngiltere’den sitenizi ziyaret eden bir kullanıcıya siteniz çok geç gösterilecektir.

Ancak CDN sunucusu kullanan bir web sitesinde işler olumlu yönde daha farklıdır. CDN hizmeti sağlayan firmaların Dünyanın farklı ülkelerinden onlarca sunucusu olduğu için, siteniz kullanıcıya en yakın CDN sunucusunda açılır.

Örneğimiz ile anlatmaya çalışırsak; İngiltere’den sitenizi ziyaret eden kullanıcıya, Türkiye sunucusu değil İngiltere’deki CDN sunucu cevap verecek, doğal olarak siteniz çok daha hızlı açılacaktır.

Unutmayın ki, kullanıcı sitenizi severse, Google’de sitenizi sevecektir. CDN kullanmak sitenizin hızını olumlu yönde direkt olarak etki edecektir.

 

Ücretsiz CDN Nedir?

Sunduğu avantajları göz önüne alırsak, CDN servisine ücret ödemek mantıklı olarak algılanabilir. Ancak kullanıcıları kendi bünyesine katmak isteyen çok fazla CDN firması olduğundan, bazı kaliteli CDN firmaları ücretsiz olarak kullanıcılarına hizmet sunmaktadırlar.

Biz sizlere ücretsiz CDN rehberimiz ile 2 farklı mükemmel CDN servisi hakkında detaylı bilgi vereceğiz. Tüm kurulum ve kullanım aşamalarını tek tek açıklayacağız. Üstelik yazımızı sonuna kadar okursanız, ücretsiz kullanabileceğiniz krediye de sahip olabileceksiniz.

Hızlı bir web sitesine sahip olmak için hazır mısınız?

O halde daha fazla zaman geçirmeden dev ücretsiz CDN rehberimize geçelim.

 

Hazırlık Aşaması: Fastest Cache Eklentisi

Ücretsiz CDN servislerini kullanabilmek için neden bir cache eklentisine sahip olmam gerekiyor?” diye düşünebilirsiniz. Cache eklentilerini kullanmak hem sitenizin hızlanmasını tetikleyecek hemde sizlere anlatacağımız CDN servislerini, sitenize sorunsuz bir biçimde kurabileceksiniz.

Sitenizi WordPress altyapısı ile inşa etmemişseniz, bu aşamayı geçip, sonraki başlıktan devam edebilirsiniz.

WordPress için bir çok farklı cache eklentisi olsa da, CDN servislerinden en iyi sonucu almak için WP Fastest Cache eklentisini kullanacağız.

Eklentiyi kurmak için Eklentiler > Yeni ekle bölümüne tıklıyoruz. Arama kısıma Fastest Cache yazıp, eklentiyi sitemize kurup etkinleştiriyoruz.

Fastest Cache 01

 

Sol menüden WP Fastest Cache kısmına tıklayıp, eklentinin tüm özelliklerini açıyoruz. Birazdan CDN servislerine üye olup, WP Fastest Cache üzerinden gerekli değişikleri yapacağız.

ücretsiz cdn Fastest Cache

 

Cloudflare Kurulumu ve Ayarları

CDN servislerinin; web sitemizin statik dosyalarının hızlı bir şekilde yüklenmesini sağladığından bahsetmiştik. Buradaki statik kavramı çoğunlukla; sitemizin sahip olduğu javascrips, css ve resim dosyalarını içeriyor. Cloudflare; sitemizin kod içeren statik dosyalarının hızlı yüklenmesini sağlayan bir CDN servisi.

Dünya çapında en çok kullanılan CDN servislerinin başında gelen Cloudflare; kullanıcılarına ücretli paketler sunmasının yanında ücretsiz hizmette sunmakta.

 

Cloudflare Kurulumu

Cloudflare ücretsiz CDN hizmetini kullanmaya başlamak için; Cloudflare sitesini ziyaret edip siteye üye oluyoruz. Üyelik oluşturma işleminden sonra, panel üzerinden Add a Site butonuna tıklıyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 01

 

Web sitemizin alan adını başında http ve www olmadan ilgili alana yazıp, Add site butonuna tıklıyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 02

 

Sonraki aşamada bizden üyelik oluşturmak için bir paket seçmemiz isteniyor. Biz ücretsiz bir CDN hizmeti almak istediğimiz için Free paketini seçip Confirm plan butonuna tıklıyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 03

 

Bir süre sitemizin DNS’i incelenip, sitemizin sahip olduğu DNS ayarları listelenecek. Sayfanın en altında yer alan Continue butonuna tıklayarak sonraki aşamaya geçiyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 04

 

Geldik en kritik aşamaya. Şimdi yapmamız gereken işlem ise; sitemizin Name Server ayarlarını, Cloudflare Name Server ayarları ile değiştirmek.

Bunun için sitemizin alan adını kayıt ettirdiğimiz firmanın sitesine giriş yapıyoruz. Alan adımızın kayıt edildiği sitenin panelinden NS değiştirme bölümüne giriyoruz.

Örnekteki alan adımız, GoDaddy üzerinde kayıtlıydı. Sizin alan adınız farklı bir firma üzerinde kayıtlı ise, doğal olarak sizdeki görüntü farklı olacaktır.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 05

 

Tekrar Cloudflare sayfasına dönüyoruz. Replace with Cloudflare’s nameservers kısmında belirtilen NS değerlerini kopyalıyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 06

 

Ardından alan adımızın NS değerleri ile değiştiriyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 07

 

Yaptığımız NS değişikliğini kayıt edip, Cloudflare paneline dönüyoruz. Done, check nameservers butonuna tıklıyoruz.

ücretsiz cdn Cloudflare kurulumu 08

 

NS değişikliği Cloudflare tarafından otomatik olarak algılanacak ve mail ile tarafımıza bilgilendirme yapılacak. Cloudflare’ın NS değişikliğini algılaması, 2 ile 3 dakika sürmekte.

 

Cloudflare WordPress Ayarları

Yaptığımız değişiklikler algılanınca, WP Fastest Cache eklenti panelini açıyoruz. CDN kısmına tıklıyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 01

 

CDN by Cloudflare kısmına tıklıyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 0

 

  • Email kısmına; Cloudflare’a kayıt olduğumuz mail adresini yazıyoruz.
  • API Key‘e ulaşmak için ise; Cloudflare profil sayfasından API Tokens kısmına tıklıyoruz. API Keys kısmından Global API Key satırının sonundaki View butonuna tıklıyoruz. Şifremizi girdikten sonra API Key gösterilecektir. Bu API Key’i kopyalıyoruz.

Next butonuna tıklayıp, WP Fastest Cache üzerinden Cloudflare kurulumuna devam ediyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 03

 

Bundan sonraki tüm aşamalar, WP Fastest Cache ile Cloudflare hesabımıza otomatik olarak uygulanacak. Next butonuna tıklıyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 04

 

Tekrar Next butonuna tıklıyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 0

 

Next butonuna tıklayıp son aşamaya geçiyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 06

 

Finish butonuna tıklayarak kurulumu bitiriyoruz.

Cloudflare wp fastest cache 07

 

Cloudflare ile sitemiz daha hızlı ve güvenli hale geldi.

 

 

BunnyCDN Kurulumu ve Ayarları

Cloudflare ile sitemizin statik kod dosyalarını hızlandırıp, güvenliğini bir üst seviyeye çıkardıktan sonra, şimdi sırada web sitemizin resimlerini daha hızlı getirmekte. Bildiğiniz gibi bir sitenin açılış hızını etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi de, sitenin sayfalarında yer alan resimlerin dijital parmak izleridir.

Sitedeki resimlerin boyutu ve resimlerin web uyumlu olup olmaması farklı birer faktördür. Bu faktörlerden bir tanesi de, siteyi ziyaret eden istemci bilgisayar ile sunucu arasındaki coğrafi mesafe. Yazımızın başındaki örnekte olduğu gibi; İngiltere’deki bir siteden Türkiye’deki sitenizi ziyaret eden kullanıcıya sitenizdeki resimler çok geç gösterilecek, sitenin SEO ortalamasında düşüş yaşanacaktır.

Bu istenmeyen durumu yaşamamanız için ise yine bir CDN hizmeti almanız gerekiyor. CDN resim sunucusu sağlayan hemen hemen tüm firmalar, bu hizmet için ücret isterken, ücretsiz deneme fırsatı sunan BunnyCDN diğer firmalardan ayrılıyor.

BunnyCDN bir çok yenilikçi ve hızlı hizmet sunmakta. Üstelik müşterilerine BunnyCDN‘i test edebilmeleri için 14 günlük ücretsiz kullanım hakkı da veriyor. Ayrıca firmanın içinde İstanbul’un da bulunduğu 36 farklı şehirde CDN sunucusu mevcut.

Yazımızın sonunda sizi bekleyen küçük bir sürprizin olduğunu tekrar hatırlatalım.

 

BunnyCDN Pahalı mı?

Yukarıda sıraladığımız üstün özelliklerden sonra, yüksek faturaları düşünerek BunnyCDN ücreti için endişelenmiş olabilirsiniz. Ancak endişelerinizin yersiz olduğunu belirtmek isterim. Belki de BunnyCDN’i bu kadar kusursuz ve üst düzey yapan özelliklerden bir tanesi de, sunduğu olağan üstü hizmetlerin yanında, oldukça düşük ücretlendirme politikası.

Uzun süredir kullandığım BunnyCDN’i, şimdiye kadar kullandığım CDN servisleri arasında en iyi fiyat performans oranına sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

Örnek vermek gerekirse; BunnyCDN üzerinden resim barındırma hizmeti aldığım 7 farklı görsel ağırlıklı web sitem mevcut. Sitelerin günlük ziyaretçi sayısı ise binlerce. Ancak buna rağmen, hesabıma günde yalnızda 1 cent civarı fatura yansıyor. Bu da neredeyse bedava olduğunu gösteriyor.

Hazırsanız birlikte BunnyCDN kurulumuna geçelim.

 

BunnyCDN Kurulumu

BunnyCDN sitesini ziyaret edip, standart üyelik oluşturma işlemini gerçekleştiriyoruz. Başarılı bir şekilde BunnyCDN’e üye olduktan sonra, yönetim panelinin solundan Pull Zones seçeneğine tıklıyoruz.

 

Açılan sayfadan Add Pull Zone linkine tıklıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 02

 

  • Name kısmına; bir Pull Zone adı veriyoruz. Tercihen alan adınızı, başında www ve http olmadan, sonunda ise alan adı uzantısı olmadan yazabilirsiniz.
  • Origin URL alanına ise sitemizin adresini yazıyoruz.

Giriş işlemlerini gerçekleştirdikten sonra ADD PULL ZONE butonuna tıklıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 03

 

BunnyCDN panelinden gerekli giriş işlemlerini tamamladık. SKIP INSTRUCTIONS butonuna tıklıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 04

 

BunnyCDN WordPress Ayarları

WordPress sitemizin yönetim paneline geçiyoruz. Eklentiler > Yeni ekle bölümüne gelip, arama kısmına BunnyCDN yazıyoruz. Çıkan eklentiyi sitemize kurup, etkinleştiriyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 05

 

Sitemizin yönetim panelinin sol alt kısmına BunnyCDN eklentisi geldi. Buraya tıklayıp Pull Zone Name: kısmına biraz önce BunnyCDN ile belirlediğimiz Pull Zone adını yazıyoruz. Enable BunnyCDN butonuna tıklıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 07

 

Tüm resimlerin doğru bir şekilde BunnyCDN üzerinden açılmasını sağlamak için yapmamız gereken son bir işlem daha kaldı. BunnyCDN yönetim paneline girip PURGE butonuna tıklıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 08

 

Gelen uyarıdan Yes, purge it! seçeneğine tıkıyoruz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 09

 

Tebrikler! Artık sitenizin tüm resimleri BunnyCDN sunucuları üzerinden açılacak.

Sitemizi GT Metrix üzerinden yeniden test edip, sitemizin ne derece hızlandığını görebiliriz.

BunnyCDN ucretsiz cdn free cdn kurulumu 10

 

 

BunnyCDN Ücretsiz Kullanım

Yazımızın başında sizlere bahsettiğimiz sürprizi açıklamanın tam zamanı. Sunduğu 14 günlük ücretsiz deneme süresi bitince, BunnyCDN’i ücretsiz kullanmak isterseniz yapmanız gereken işlem hakkında bilgi vereceğim.

BunnyCDN panelinden Billing > Overwiew sayfasından ENTER PROME CODE butonuna tıklıyorsunuz.

bunnycdn free PROME CODE

 

Açılan pencereye BUNNYFIVER kupon kodunu yazıyorsunuz.

bunnycdn free PROME CODE 01

 

Hesabınıza 5 $‘lık bakiye yansıtılacaktır.

 

CDN servisleri hakkında ayrıntılı bilgiler vermeye devam edeceğiz. Son içeriklerimizden haberdar olmak için; lütfen bildirimleri açmayı unutmayınız.

Sizin de kullandığınız ve memnun olduğunuz herhangi bir Ücretsiz CDN servisi varsa bizlere lütfen yorum kısmından yazınız.

12 Yorumlar
  1. Les dedi

    Çok yararlı bilgiler, Ayrıca r10’daki özel desteğiniz için de teşekkür ederim. Tüm işlemleri yaptım bakalım etkisini görürüz umarum.

    1. Celil Uyanıkoğlu dedi

      Teşekkür ederim ilginiz için. Umarım mümkün olan en iyi şekilde kullanıp faydasını görürsünüz.

  2. ulasbilgin dedi

    Cloudflare eklentisini kurdum, çok teşekkür ederim, gtmetrix de yslow kısmında 6 puan yükseldim.

    1. Celil Uyanıkoğlu dedi

      Rica ederiz Ulaş Bey. Bunny CDN kurmayı da deneyebilirsiniz. Onun da ciddi etkisi oluyor.

  3. eray dedi

    Konu muazzam anlatılmış, teşekkürler. aklıma takılan bir soru var, Cloudflare cdn ne kadar süre ücretsiz veriyor hizmeti acaba? veya hangi şartlar altında ücretsiz devam ediyor?

    1. Celil Uyanıkoğlu dedi

      Teşekkür ederim.

      Cloudflare ücretsiz kullanımda herhangi bir şart bulunmuyor. Ancak ücretsiz kullanımda, bazı özellikler kısıtlanıyor. Ancak çoğu özellik açık konumda.

      1. Oguz kandemir dedi

        Merhaba yazı için teşekkürler. Forum sitem var wordpress üzerinden yapılı icerisinde 25 adet eklento var cache eklentisi yok sadece cloudflsre bağladım ve sunucuda gzip aktif. Bu site ileride sıkıntı çıkarır mı hostingde disk alani bang genişliği ters 8 var ram 1gb

        1. Celil Uyanıkoğlu dedi

          Sevgili Oğuz;

          Cloudflare aktif olarak kullanılabilir. Tek yapman gereken Bunny CDN’i aktifleştirip, daha sonra resimlerin adresini test etmek olarak. Resimler ve bazı dosyalar artık BunnyCDN sunucularından açılacak. Bu da mevcut kendi sunucunun yükünü hafifletecek.

          Başarılar

  4. Yusuf Kaplan dedi

    Merhaba Celil Bey,
    Uzun suredir cloudflare kullaniyorum fakat son gunlerde sitemdeki bazi resimler acilmiyor (goruntulenmiyor). Eticaret sitesi ve urun resimleri sayfada yuklenmiyor. Cloudflare hicbir ayarini degistirmedim, sitede de herhangi bir degisiklik yapmadim. Sizce sorun neden olabilir? Ucretsiz planı kullandigimiz icin olabilir mi? Dns sekmesinden turuncu bulut ikonlarina tiklayip, cloudflareyi sadece dns icin kullanmaya gecince sorun kalmiyor. Cdn olarak kullanmaya baslayinca hangi sayfayi acarsam acayim resimlerin %25i gozukmuyor.

    1. Celil Uyanıkoğlu dedi

      Yusuf Bey selamlar,

      Cache eklentisini devre dışı bırakmayı dener misiniz? Önce cache silip sonra devre dışı bırakırsanız daha sağlıklı olur. Birde cloudfare resimler için değil statik dosyaların yüklenmesi için kullanıyoruz bildiğiniz gibi. Resimler için içerikte belirttiğimiz BunnyCDN kullanabilirsiniz. Eğer olmazsa tekrar yazabilirsiniz.

      1. Yusuf Kaplan dedi

        Merhaba Celil Bey,
        Cloudflare firewall bölümünden Türkiye lokasyonuna full izin verdim ve düzeldi. Ben şimdi BunnyCDN kullanmak istiyorum fakat olayını anlamadım. Cloudflare için dns kayıtlarımızı cloudflare’e devrederdik ve sistem devrede olurdu. BunnyCND için araştırdım ve hep wordpress eklentisi ile aktif edildiğini gördüm. WordPress haricinde sitelerimiz için bunnycnd’i nasıl kullanacağız acaba. Teşekkür ederim cevaplarınız için.

        1. Celil Uyanıkoğlu dedi

          Merhabalar Yusuf Bey,

          BunnyCDN’e üye olduktan sonra, sizden sitenizin altyapısının hangisi olduğu istenecek. WordPress veya Joomla için basit bir eklenti ile sitenizi bağlayabilirsiniz. Ancak PHP script ve özel kodlu siteler içinde kurulum yapabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken, size sunulacak olan kodu sitenizde ilgili kısma yapıştırmak olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.