Görsel Pencere
Sonsuz Bilgi Kaynağı

En Bilinen Nostaljik Bilgisayar Programları

90’lı yıllarda İnternet bağlantısına sahip olmak oldukça lüks idi. Aylık Dial-Up bağlantı paketleri alınır, modemin o cızırtılı sesi eşliğinde 56K hızında İnternet’e bağlanılırdı.

Belki de bir nesle sabretmeyi öğretse de o yılların tadı bir başkaydı.

Görsel Pencere; zamanda kısa bir yolculuğa çıkmanızı sağlayacak, bir zamanların en çok kullanılan, nostaljik bilgisayar programlarını listeledi.

 

1. ICQ

90’lı yılların en çok kullanılan sohbet ağı. Her İnternet kullanıcısının bir ICQ numarası olur, bu numaralardan kişiye ulaşılabilirdi. ICQ numaranız ne kadar eskiyse ortamlarda o kadar havanız olurdu.

ICQ

 

2. mIRC

En popüler kanalı Zurna olan çok güzel dostlukların kurulabildiği chat uygulamasıydı. Asl, op, sop gibi kendine has kavramları içerirdi.

mIRC

 

3. LimeWire

Torrentten önce insanların İnternet üzerinden indirme yapabilmelerini sağlardı. İndirilenler ise genelde mp3 olurdu.

LimeWire

 

4. Netscape

Bir zamanların en çok kullanılan İnternet tarayıcısıydı.

Netscape

 

5.  MSN Messenger

Ne dostluklar ne sohbetler yaşandı MSN üzerinden. WhatsApp, Telegram veya yerine geçtiği Skype onun yerini hiç alabilir mi?

MSN Messenger

 

6. Winamp

Winamp; müzik dinleme platformlarının atası. Halen kullanıyor olsa da, kullanım oranı geçmişe nazaran oldukça düşük.

Winamp

 

7. Ares

Başka bir dosya yükleme ve indirme programıydı. Son sürümlerine chat uygulaması da gelmişti. İndirme yaparken, kaynağı sunan kişiye teşekkür edebilir veya soru sorabildiniz.

Ares

 

8. iMesh

Genelde Mp3 indirmek için kullanılan bir programdı. Kaynak eksikliğinden tek bir şarkının bile inmesi günler sürebilirdi.

iMesh

 

9. CloneCD

2000’li yıllarda CD kopyalamak için en çok kullanılan programdı.

CloneCD

 

10. eDonkey

2000’li yıllarda Dünya çağında en yaygın kullanılan p2p paylaşım programıydı. 2006 yılında kesilen rekor sayılabilecek bir ceza ile yayın hayatı sona ermişti.

eDonkey

 

11. Teleport Pro

2000’li yıllarda İnternet’e her an bağlı kalamazdınız. Teleport Pro bu ihtiyaca çözüm olarak geliştirilmiş harika bir programdı. İnternet sitesinin adresini girip, programın İnternet sitesini çevrimdışı olarak kayıt etmesini sağlardınız.

Teleport Pro

 

12. FlashGet

İndirme işlemini durdurup devam etmenizi sağlayan, alanında ilk programdı. 2012 yılından beri yeni sürümü çıkmıyor olsa da, bazı kullanıcılar için halen vazgeçilmez.

FlashGet

 

13. ACDSee

Eski Windows sürümlerinde resim görüntüleme programı olmadığı için, yeni bilgisayara kurulan ilk programlardan biriydi. Biraz yavaş çalışsa da vazgeçilmezdi.

ACDSee

 

14. eMule

2002 yılından sonra Divx filmlerin iyice yaygınlaşması ile en çok kullanılan film indirme programıydı.

eMule

 

15. Schoolbus

Birinin bilgisayarına sızmak için kullanılan basit mantıklı bir programdı. Önce kurbana trojen içeren bir resim veya dosya atılır, sonra kurbanın o dosyayı açması beklenirdi. Kurban dosyayı açarsa IP adresinden tespit edilir, ekranı ters döndürülür, ekranına tehdit içeren mesajlar yazılırdı.

 

 

1 Yorum
  1. kutik dedi

    teşekkür ederim. çok güzel yazmışsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.