Sinema, Listeler, Kültür, Tarih ve Fazlası
Binlerce yıllık tarihleri ile eski şehirler, tarihin izlerini taşımaya tüm güçleri ile devam ediyorlar. Dünyanın en eski şehirlerinin çoğu; sahip oldukları tarihi yapıları ve hikayeleri ile her yıl onbinlerce turistin akınına uğruyor.
Çoğunluğu Akdeniz kıyılarında ve Orta Doğu’da yer alan Dünyanın en eski şehirlerine daha yakından bakalım.

10. Rey, İran | 4.500 Yıllık
Tahran’a yakın bir konumda bulunan şehir, Zerdüştler için kutsal kabul edilmektedir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Karadeniz’deki Muhteşem Güzellikteki Milli Parklar
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Facebook | Instagram | YouTube

9. Sayda, Lübnan | 5.000 Yıllık
Fenikelilerin önemli şehirlerinden biri olan Sayda yüzyıllar boyu; Asurlar, Babiller, Mısırlılar, Yunanlılar, Romalılar ve Osmanlılara ev sahipliği yaptı. Şehirde günümüzde yaklaşık 200 bin kişi yaşamakta.

8. Biblos, Lübnan | 5.000 Yıllık
7.000 yıla varan kalıntılar bulunmuş olsa da, liman kenti Biblos yaklaşık 5.000 yıldır yerleşik yaşamın yaşandığı bir şehirdir. Şehir bir zamanlar Dünya’da hüküm süren Fenike devletinin ticari başkentiydi.

7. Feyyum, Mısır | 6.000 Yıllık
Nil Nehrinin kenarında yer alan şehir, bir zamanlar Mısır’da tarımın en yoğun yapıldığı şehirdi. Ancak değişen iklim koşulları ve kuraklık tarımın yapılabilmesini zorlaştırdı. Günümüzde şehirde 350 bin kişi yaşamakta.

6. Filibe, Bulgaristan | 6.000 Yıllık
Trakya topraklarındaki Filibe, bir zamanlar Romalılar için üst bölgesi konumundaydı. Bulgaristan’ın en büyük ikinci şehri olan Filibe’de günümüzde 700 bine yakın insan yaşamakta. Osmanlı idaresinde yapılan tarihi yapılar, bugün bile sapasağlam ayakta durmaya devam ediyor.

5. Aros, Yunanistan | 7.000 Yıllık
Avrupa’nın en eski şehri olmak için Atina ile rekabet halinde olan şehir, Yunanistan’ın Mora adasında yer alıyor. Şehirde günümüzde yaklaşık 30 bin yaşamakta.

4. Atina, Yunanistan | 7.000 Yıllık
Batı medeniyetinin doğum yeri olarak sayılan Atina’da tarih boyu Roma, Bizans ve Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yer aldı. Sahip olduğu tarihi eserler her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekiyor.

3. Halep, Suriye | 8.000 Yıllık
rta Asya ile Mezopotamya’dan geçen İpek Yolu’nun sonunda yer alan Halep, bir zamanlar antik dünyanın merkezinde idi. Suriye İç Savaşı sırasında büyük yıkımlara maruz kalmış olsa da, modern zamanlarda Suriye’nin en kalabalık şehriydi.

2. Eriha, Batı Şeria | 9.000 Yıllık
Bir zamanlar çevresi tamamen duvarlar ile kaplı olan Eriha’da, milattan önce 9.000 yılına dayanan yerleşim yeri kalıntıları bulundu. Deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altında olmasına rağmen şehirde halen yaklaşık 20 bin kişi yaşamaktadır.

1. Şam, Suriye | 11.000 Yıllık
Yaklaşık 11 Bin yılı bulan kalıntıları ile Şam Dünya’nın en eski yerleşim birimidir. Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Şam’da günümüzde 2 Milyondan fazla insan yaşamakta. 2008 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilen şehirde yaşayan insanlar, yıllardır yaşanan İç Savaş ile mücadele ediyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR : Suriye’deki Savaşın Yıkıcı Etkilerini Gösteren Kareler
İnsanlık tarihinin izleri, mimari, edebiyat ve sanat üzerinden sürülebiliyorken, günümüz insanının tüm bu alanlara yeteri kadar ilgi göstermediğini görmek gerçekten de üzücü. Bir taş parçasının bize kendimizle ilgili anlattıklarını belki milyarlarca sayfayı bulan internet aleminden alamıyoruz.
Dünyanın en eski şehirleri sıralamanız için teşekkürler.