Sinema, Listeler, Kültür, Tarih ve Fazlası
Dünyanın En Büyük Teleskopları
İnsanoğlu Galileo‘dan bu yana gökyüzüne merakla bakıyor. Galileo tek aynalı ilkel teleskobu ile ilk defa Samanyolu galaksisini ve bir kaç uyduyu keşfetmişti. Günümüzde ise gelişmiş modern teleskoplar sayesinde milyonlarca yıl uzaklıktaki galaksileri inceleyebiliyoruz.
Gelişmiş teleskopların en önemli özelliği; kızılötesi, ultraviyole, gama ışını, röntgen, mikrodalga ve radyo dalgaları gibi gözlerimizin göremediği çok sayıda renk ve ışık türünü görebilmeleri. Bir diğer avantajları ise gözlemlerini kayıt altına alabilmeleri.
Görsel Pencere günümüzde aktif olarak kullanılan gelişmiş teleskoplarından en büyük olanları araştırdı.
10. Magellan 1 ve 2
ABD tarafından 2000 ve 2002 yıllarında inşa edilen Magellan teleskoplarının ayna genişliği 6.5 metre. Magellan 1 Samanyolu’nu gözlemlemek için kullanılırken, Magellan 2 diğer gezegenleri gözlemlemekte.
9. MMT
Arizona Dağı’ndaki Fred Lawrence Whipple Gözlemevinin bir parçası olan teleskop 6.5 metrelik çapa sahip. 2000 yılından bu yana faaliyette olan MMT (Multi Mirror Telescope), çığır açan ayarlanabilir ayna tasarımı ile kendinden sonra inşa edilen bir çok teleskoba esin kaynağı oldu.
Galaksilerdeki gezegenlerin yüzey sıcaklıklarını ölçmek için kullanılıyor.
8. İkizler Gözlemevi Teleskopları
1999 yılında ABD, İngiltere, Kanada, Şili, Avustralya, Arjantin ve Brezilya ortaklığı ile tamamlanan 8.1 metrelik çapa sahip teleskoplar, birbirine yakın iki ayrı tepede bulunuyor. Her iki teleskop da geniş alan adaptif optik teknolojisi sayesinde kızılötesi dalga boylarında çalışabiliyor.
Sahip olduğu yüksek kontrastlı Gemini Planet Imager (GPI) özelliği ile son derece parlak yıldızların etrafında dönen exo-gezegenleri görüntüleyebiliyor.
7. Çok Büyük Teleskop (VLT 1,2,3 ve 4)
8.2 metrelik çapa sahip VLT’ler (Very Large Telescope), ayrı olarak veya daha yüksek çözünürlüğe sahip görüntü elde edebilmek için grup halinde kullanılabilmekteler.
VLT’ler hem görsel hem de kızılötesi dalga boylarında görüntü elde edebiliyor. VLT’ler, Hubble Uzay Teleskobu’ndan sonra en fazla uzay keşfine imza atan teleskop. Şimdiye kadar 600’ün üstünde bilimsel makale de VLT verilerini kullanarak yayımlandı.
6. Subaru Teleskobu
Japonya Ulusal Astronomik Gözlemevi tarafından kontrol edilen Subaru, 1999 yılında Hawaii adasında inşa edilmiş. 8.2 metrelik çapa sahip teleskop, geniş alanlarda yapılan derin araştırmalarda kullanılmakta.
5. Büyük Dürbün Teleskobu
Dünyadaki en büyük bölümlenmemiş teleskop olan LBT (Large Binocular Telescope) ; ABD, İtalya ve Almanya tarafından 2004 yılında Arizona’ya inşa edildi. 8.4 metrelik çapa sahip LBT, 6 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri bile keşfetmeyi başarmış.
4. Güney Afrika Büyük Teleskobu
2005 yılında Güney Afrika, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya ve Yeni Zelanda’nın ortaklaşa gerekleştirdiği projenin eseri olan teleskop 9.2 metrelik çapa sahip. Adından da anlaşılabileceği gibi Güney Afrika’da bulunan teleskop önümüzdeki bir kaç yıl boyunca çok uzak galaksilerdeki hareketleri kayıt etmesi için, evrendeki sabit bir noktaya ayarlandı.
3. Keck 1 ve Keck 2
Her ikisi de 10 metrelik aynalara sahip Keck 1 ve Keck 2 teleskopları Hawaii adasından gökyüzünü inceliyor. ABD tarafından 1993 yılından bu yana yönetilen teleskoplara, görev süresi boyunca bir çok teknoloji geliştirmesi uygulandı.
Tek bir pozlama anında, 130 farklı galaksinin görüntüsünü alabilen Keck’ler, rivayet odur ki Ay’ın yüzeyine bir astronot tarafından bırakılan fotoğrafı net bir şekilde gözlemleme yeteneğine sahip.
2. Hobby-Eberly Teleskobu
Teksastaki McDonald Gözlemevinde bulunan Hobby-Eberly Teleskobu (HET) 10 metrelik ayna genişliğine sahip. ABD ve Almanya’nın ortaklaşa yönettiği teleskop 1997 yılından beri uzaya bakıyor.
Teleskop daha çok, uzak galaksilerdeki yıldız hareketlerini hesaplamak için kullanılıyor.
1. Gran Telescopio Canarias
Ve karşınızda şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük teleskop.
10.4 metrelik ayna genişliği ile Gran Telescopio Canarias, 2005 yılından bu yana İspanya Astrofizik Araştırma Enstitüsü kontrolünde, Kanarya Adalarında bulunuyor. 130 Milyon Avroya mal olan teleskop, üç farklı görüntüleme teknolojisine sahip.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünya’nın En Yüksek Barajları
Sosyal Medyada Bizi Takip Edin
Facebook | Instagram | YouTube